ضریب زلزله چیست؟ محاسبه ضریب زلزله
- تیم تولید محتوا
- ویرایش چهارم استاندارد 2800
محاسبه ضریب زلزله یکی از مهمترین مباحثی است که در استاندارد2800 به آن اشاره میشود. در این مقاله مطالعه میکنیم ضریب زلزله چیست؟ چه پارامترهایی برای محاسبه ضریب زلزله موثر است؟ و همچنین به تشریح پارامترهای موثر بر این ضریب نظیر شتابمبنایطرح، ضریببازتاب ساختمان، ضریباهمیت ساختمان، ضریبرفتار ساختمان پرداخته میشود.
فلسفه ضریب زلزله
همانطور که میدانیم زلزله یک پدیده کاملا احتمالاتی است و مهندسین عمران با یک پدیده غیرقابلپیشبینی روبهرو هستند. آییننامههای موجود حاصل چندین سال تجربه مهندسین قبل از ما میباشند که امروزه در اختیار ما قرار گرفتند. در این آییننامهها برای پیشبینی این پدیده، به ضریبی با عنوان ضریبزلزله اشاره میشود که در ادامه با نحوه محاسبه این ضریب آشنا میشویم.
محاسبه ضریب زلزله
طبق استاندارد2800 ضریبزلزله از رابطه زیر محاسبه میشود.
پارامترهای این رابطه:
A: نسبتشتابمبنایطرح
نسبت شتاب مبنای طرح به شتاب ثقل برای مناطق مختلف کشور با توجه به میزان خطر لرزهخیزی آنها گزارش شده است.
که در جدول زیر می توانید مشاهده کنید.
همانطور که میدانیم مقدار شتاب مبنای طرح برای یک منطقه وسیع، مقدار ثابتی است و همچنین در ساختمانهای مختلف یک شهر نیز مقدار این ضریب ثابت است. بنابراین میتوان گفت مقدار این عدد با گسل آن منطقه در ارتباط است.
نکته: برای مشاهده لرزهخیزی مناطق مختلف به پیوستالف استاندارد2800 مراجعه کنید.
B: ضریب بازتاب ساختمان
ضریب بازتاب ساختمان، نحوه پاسخ ساختمان به حرکت زمین را نشان می دهد. لازم به ذکر است نوع زمین نیز پارامتر مهمی در محاسبه این ضریب به حساب می آید. این ضریب با استفاده از رابطه زیر محاسبه میشود.
B1 ضریب شکل طیف: این ضریب با توجه به بزرگنمایی خاک در پریودهای مختلف و میزان لرزهخیزی منطقه مشخص میشود.
در روابط ضریب شکل طیف، T زمان تناوب اصلی نوسان ساختمان به ثانیه است.
همچنین بخوانید: محاسبه زمان تناوب سازه T
T0,Ts,S,S0 پارامترهایی هستند که در داخل جدولی در استاندارد 2800 ارائه شدند. این پارامترها به نوع زمین و میزان خطر لرزهخیزی منطقه وابستهاند.
ضریب اصلاح طیف:
روابط محاسبه ضریب اصلاح طیف برای پهنه با خطر نسبی خیلی زیاد و زیاد
روابط محاسبه ضریب اصلاح طیف برای پهنه با خطر نسبی متوسط و کم
I ضریب اهمیت ساختمان:
برای تعیین ضریب زلزله یکی دیگر از پارامترهای تاثیرگذار ضریب اهمیت ساختمان می باشد. حال سوال این است که آیا اهمیت همه ی ساختمان ها برای ما یکسان است؟ یا اینکه باید تفاوتی بین ساختمان ها قائل شویم؟
طبق استاندارد 2800 ساختمان ها با اهمیت های مختلفی تقسیم بندی می شوند. طبق این تقسیم بندی ساختمان باید در یکی از دسته های “ساختمان با اهمیت خیلی زیاد” یا ” ساختمان با اهمیت زیاد” یا “ساختمان با اهمیت متوسط” یا “ساختمان با اهمیت کم” قرار بگیرد.
مقدار ضریب اهمیت برای دسته های مختلف مطابق با جدول زیر است.
ضریب رفتار سازه
یکی از پارامترهای موثر در محاسبه ضریب زلزله (تحلیل های خطی)، ضریب رفتار ساختمان می باشد. این ضریب متاثر از عوامل مختلفی نظیر شکل پذیری، اضافه مقاومت و … هستد که به دلیل عدم دسترسی به رفتار فرا ارتجاعی در تحلیل های خطی، ضریب رفتار ساختمان به روش غیر مستقیم این امکان را فراهم می کند تا در حدود قابل قبولی رفتار ساختمان را در این ناحیه پیش بینی کنیم.
در حالت کلی ضریب رفتار ضریبی است که طیف ارتجاعی را به طیف غیرارتجاعی تبدیل میکند.
درجدول 3-4 استاندارد 2800 مقدار ضریب رفتار برای سیستم های سازه ای مختلف گزارش شده است.
