نامنظمی در ارتفاع و بررسی انواع آن مطابق با استاندارد 2800

نامنظمی در ارتفاع و نامنظمی در پـلان دو دسته‌ی گروه بندی ساختمان‌ها براساس نظم می‌باشند. در مقاله مربوط به نامنظمی‌ در پلان، بطور کامل در مورد انواع آن صحبت کردیم. در این مقاله انواع نامنظمی‌ها در ارتفاع مورد بررسی قرار می‌گیرد و با استفاده از اشکال مناسب سعی می‌شود مفاهیم به صورت کامل منتقل شود.

نمایش ویدیو درباره انواع نامنظمی در ارتفاع

انواع نامنظمی‌ها در ارتفاع

نامنظمی هندسی

طبق استاندارد 2800 زمانی سازه دارای نامنظمی هندسـی در ارتـفاع است که ابعاد افقی سیستم باربر جانبی در هر طبقه بیشتر از 130 درصد آن در طبقات مجاور باشد. 

نامنظمی هندسی در ارتفاع

شکل 1) نامنظمی هندسـی در ارتفاع

همانطور که از شکل مشاهده می‌شود در صورتی که Lبزرگتر از 1.3L2 باشد، سازه دارای نامنظمی هندسی در ارتفاع می‌باشد.

نامنظمی جرمی

بنا به دلایلی نظیر تغییر کاربری طبقات و یا تغییر زیربنا در ارتفاع و.. ممکن است جرم طبقه‌ای بیش از 50 درصد متفاوت از جرم طبقات مجاور خود باشد. در اینصورت نامنظمی جرمی در ارتفاع ایجاد می‌شود. توجه شود که این تعریف شامل طبقات بام و خرپشته نمی‌شود.

نامنظمی جرمی در اتفاع

شکل 2) نامنظمی جرمی

به بیان دیگر، جرم طبقه i باید با جرم طبقات بالا و پایین آن مقایسه شود، درصورتی که اختلاف بیش از 50 درصد بود، مشمول نامنظمی جرمی خواهیم بود

نامنظمی قطع سیستم باربر جانبی

در صورتی که جزئی از سیستم باربر جانبی در ارتفاع قطع شده باشد، به طوری که آثار ناشی از واژگونی روی تیرها، دال‌ها، ستون‌ها و دیوارهای تکیه گاهی تغییراتی ایجاد کند مشمول نامنظمی قطع سیستم باربر جانبی می‌باشد.

نامنظمی قطع سیستم باربر جانبی

شکل 3) نامنظمی قطع سیستم باربر جانبی

در صورتی که جابجایی بیش از Lو یا Lباشد، آنگاه سازه دارای این نوع نامنظمی خواهد بود.

نامنظمی مقاومت جانبی

در این نوع نامنظمی با طبقه ضعیف و طبقه خیلی ضعیف آشنا می‌شویم. اگر مقاومت جانبی یکی از طبقات، کمتر از 80 درصد مقاومت جانبی طبقه روی خود باشد، که اصطلاحا به این طبقه “طبقه ضعیف” گفته می‌شود. درصورتی که مقاومت جانبی این طبقه کمتر از 65 مقاومت جانبی طبقه روی خود شود، “طبقه خیلی ضعیف” گفته می‌شود.

پس طبقه ضعیف و طبقه خیلی ضعیف نشان دهنده نامنظمی مقاومت جانبی هستند.

نامنظمی سختی جانبی

در این نوع نامنظمی هم با طبقه نرم و طبقه خیلی نرم آشنا می‌شویم. درصورتی که سختی جانبی یک طبقه‌ای کمتر از 70 درصد سختی جانبی طبقه روی خود باشد و یا کمتر از 80 درصد متوسط سختی‌های 3 طبقه بالای خود شود به آن طبقه نرم می‌گویند. در صورتی که این مقادیر به 60 درصد و 70 درصد برسند، طبقه خیلی نرم گفته می‌شود. در این شرایط نامنظمی سختی جانبی حاکم می‌شود.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

تیم تولید محتوا وب‌سایت

یک نظر

  • محمد گفت:

    عالی

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *