دیوار برشی در ایتبس
طراحی دیوار برشی در ایتبس به سبب تاثیری که در سختی سازه، اثرات ثانویه ساختمان مانند P-Δ و.. دارد، بسیار حائز اهمیت است. جانمایی دیوارهای برشی، مش بندی دیوارهای برشی و… از موضوعاتی است که در این مقاله مورد توجه قرار میگیرد.
دیوار بـرشی چیست؟
دیوار برشی نوعی اجزای سازهای است که عموما از بتن مسلح ساخته شده و وظیفه آن تحمل بارهای جانبی است. بنابراین این دیوارها عموما برای مقاومت در برابر بارهای لرزهای، بار باد و… استفاده میشود.
از مزایای دیوارهای برشی میتوان به بالا رفتن مقاومت سازه در برابر زلزله، کاهش میزان مصرف میلگرد در سازه و کاهش جابهجایی طبقات در هنگام زلزله اشاره کرد.
جانمایی دیوارهای برشی در پلان
جانمایی دیوار بـرشی در ساختمان باید از دو منظر بررسی شود
1- از منظر سازهای
2- از منظر معماری
در بحث جانمایی دیوارهای برشی مباحث سازه ای باید با دقت بسیاری مورد توجه باشد. همچنین باید توجه داشت، وجود دیوارهای برشی، معماری ساختمان را تحت تاثیر قرار دهد.
اثرات پیچشی
در جانمایی دیوار برشی باید سعی شود بین مرکز جرم و مرکز سختی فاصله زیادی نیفتد. زیرا فاصله بین این دو باعث ایجاد پیچش مضاعف میشود. بنابراین توصیه میشود جانمایی دیوارهای برشی به صورت متقارن باشد.
بازوی دیوار برشی
در جانمایی دیوار برشی باید سعی سود، فاصله بین دیوارهای برشی طوری انتخاب شود که دیوارها لنگر مقاوم مناسبی تولید نمایند. برای مثال اگر فاصله بین دیوارهای برشی کم باشد، باعث ایجاد لنگر مقاوم کمتری خواهد شد.
اثر جانمایی دیوار برشـی بر فونداسیون
یکی از مشکلات مهم در جانمایی دیوارهای برشی، بحث کنترل تنش در زیر پی میباشد. با توجه به اینکه در صورت وجود دیوار برشی ابعاد پی دچار تغییر میشود، بایستی توجه ویژهای از این لحاظ به قضیه داشت.
توجه به مسئله دیافراگم
باید سعی شود،تا حد امکان دیوارهای برشی متصل به دیافراگم کف اجرا شوند. اگر در مسیر انتقال بار جانبی ناپیوستگی وجود داشته باشد، ساختمان حتی با وجود مقاومت برخی از اجزای خود قادر به تحمل نیروهای شدید لرزهای نخواهد بود.
دید معماری
از آنجایی که مهندسان عمران دنبال تامین ایمنی سازه هستند و مهندسان معمار توجه ویژهای به زیبایی قضیه دارند، بهتر است بین این دو هدف تعامل مفیدی برقرار شود. امروزه با شناخت رفتار لرزهای و اجرای دیوارهای برشی کوپله این مشکل کمی مرتفع شده است.