تعریف مصالح در ایتبس
- تیم تولید محتوا
- نرم افزارهای مهندسی عمران
تعریف مصالح در نرم افزار ایتبس، همانطور که در مقاله آموزش نرم افزار ایتبس گفته شد، از قسمت Define انجام میشود. در این آموزش تعریف بتن، فولاد، آرماتورها و… و همچنین بخشهای مربوطه در نرمافزار ایتبس بصورت کامل تشریح میشود. برای یادگیری بهتر به جلسات اول و دوم آموزش رایگان نرم افزار ایتبس مراجعه نمایید
گام اول تعریف مصالح در ایتبس:
جهت تعریف مصالح از نوار بالایی نرم افزار ایتبس روی گزینه Define>> material properties کلیک میکنیم تا پنجره زیر ظاهر شود.
همانطور که مشاهده میشود، چهار نوع مصالح به صورت پیشفرض تعریف شده است. می توان روی Modify کلیک کرده و هر کدام از مصالح را ویرایش کرد. و یا روی Add New Material کلیک کرده و مصالح جدیدی تعریف نمود.
گام دوم تعریف مصالح در ایتبس:
در این مرحله مشخصات مصالح مختلف در نرمافزار ایتبس تعریف میشود.
انواع میلگرد
انواع میلگردها در مبحث نهم مقررات ملی ساختمان به صورت زیر تعریف شده است.
تعریف بتن در نرم افزار ایتبس
برای تعریف بتن، روی 4000Psi که بصورت پیشفرض موجود است، کلیک میکنیم تا پنجره Material Property Data ظاهر شود.
در قسمت General Data، نام متریال، نوع متریال و.. تعریف میشود. در این آموزش بتن با مقاومت فشاری 25 مگاپاسکال را تعریف مینماییم. نام این متریال C25 و نوع متریال concrete انتخاب میشود. سایر گزینههای این بخش برای بتن، بصورت پیشفرض وارد میشود.
در قسمت Material Weight and Mass وزن و جرم مخصوص مصالح وارد میشود. با انتخاب Specify Weight Density میتوان وزن مخصوص مصالح را وارد نمود.(بصورت خودکار جرم آن نیز تعیین میشود)
وزن مخصوص چیست؟ معیاری است که وزن یک ماده در واحد حجم آن را بیان میکند.
وزن مخصوص بتن چقدر است؟ وزن مخصوص تابع ترکیب مصالح در بتن است.
در قسمت Mechanical Property Data در قسمت اول (E) مدول الاستیسیته، در قسمت دوم (U) ضریب پواسون و در قسمت سوم (A) ضریب انبساط حرارتی وارد میشود.(G بصورت خودکار محاسبه میشود)
محاسبه مدول الاستیسیته بتن
مدول یانگ یا همان مدول الاستیسیته برابر است با نسبت تنش بر کرنش ایجاد شده در حالتی که جسم در حالت الاستیک است. نمودار تنش-کرنش برای ما مهندسان عمران اشنا است. به شیب این نمودار، مدول الاستیسیته گفته میشود. E طبق مبحث نهم مقررات ملی ساختمان بصورت زیر قابل محاسبه است.
ضریب پواسون بتن چقدر است؟
هنگامی که یک میله منشوری تحت کشش قرار میگیرد، افزایش طول آن با انقباض جانبی همراه میشود. اگر ماده تشکیلدهنده یک میله دارای خاصیت الاستیک خطی باشد، کرنش جانبی در هر نقطه از میله با کرنش محوری آن در همان نقطه متناسب خواهد بود. نسبت این دو کرنش، یکی از خواص ماده را نمایش میدهد. این خاصیت، «نسبت پواسون» نام دارد.
طبق بند 1-7-3-9 ویرایش جدید مبحث 9 مقررات ملی ساختمان، “برای بتن معمولی، ضریب پواسون را میتوان یا برابر 0.2 فرض نمود، و یا مقدار آن را از طریق آزمایشهای معتبر به دست آورد.”
ضریب انبساط حرارتی بتن چقدر است؟
طبق بند 1-8-3-9 ویرایش جدید مبحث 9 مقررات ملی ساختمان، ” در بتنهای معمولی ضریب انبساط حرارتی را میتوان باتوجه به نوع سنگ دانهها و با تقریب 20 درصد برابر با (6-)^10*10در هر درجه سلسیوس منظور نمود”. و همچنین طبق بند 2-8-3-9 ” در بتنهای سبک ضریب انبساط حرارتی را باید با توجه به نوع بتن سبک از طریق آزمایش به دست آورد”.

یک نظر
مطالب بیشتری بنویسین لطفا