روش مونونوبه-اکابه
در این صفحه روش مونونوبه-اکابه به صورت کامل تعریف میشود. همچنین فرضییات و نحوهی استفاده از این روش را به صورت کامل میآموزیم.
اگر خاکریزها یا شیبها بدون وجود سازه حائل پایدار نباشند، از دیوار حائل استفاده میشود. از موارد استفاده معمول دیوارهای حائل میتوان به استفاده در احداث بزگراهها، خاکریز ریلهای راهآهن و سازههای بزرگ اشاره نمود. در ابتدا تنها طراحی این سازهها در مواجهه با بارهای استاتیکی وارد بر دیوارهای حائل مورد بررسی قرار گرفت، برای نمونه میتوان به تئوریهای کولمب و رانکین که نظریههای معمول در محاسبه فشار وارد بر دیوار حائل میباشند اشاره نمود.
شکل 1) دیوار حائل
روش مونونوبه-اکابه
روش مونونوبه– اکابه ( 1929 ) یک روش تحلیل حالت حدی است که با وجود قدمت زیاد هنوز هم از کاربرد زیادی برخوردار میباشد. مونونوبه و ماتسو و اکابه در سال 1929 روشی را برای تعیین ضرایب رانش خاکهای دانهای در حالت زلزله ارائه کردند. این روش که به روش مونونوبه -اکابه مشهور شد، در واقع بسط یافته روش کولمب است که با در نظر گرفتن نیروهای اینرسی زلزله وارد بر گوه گسیختگی به صورت شبه استاتیکی، ضرایبی را جهت تعیین فشار جانبی خاک در حالات فعال و مقاوم ارائه میکند.
این روش همانند سایر روشهای حل بسته در مهندسی ژئوتکنیک مبتنی بر فرضیات ساده کننده هندسی، رفتاری مصالح و بارگذاری بوده و از روشهای حل دقیق ریاضی برای یافتن جواب استفاده میکند.
فرضیات روش مونونوبـه-اکابه
الف)تغییر شکل به سمت بیرون دیوار برای ایجاد نیروی فعال خاک کافی باشد. تحقق این فرض به دلیل جابجایی کم مورد نیاز توسط دیوار برای ایجاد فشار فعال در پشت دیوار مورد تایید محققین میباشد.
ب) گوه خاک پشت دیوار میبایست بر روی یک سطح صفحهایی لغزش نماید. برای دیوارهایی با حالت حرکت انتقالی در مدلهای آزمایشگاهی دیده شده است، که البته روش مونونوبه- اکابه برای دیوارهای با حالت حرکت چرخشی نیز قابل بسط میباشد.
ج) گوه خاک پشت دیوار به صورت جسم صلب عمل مینماید بنابراین توزیع شتاب در لحظه گسیختگی در کل خاکریز به صورت یکنواخت میباشد. این فرض نه تنها در مورد مقدار شتاب بلکه در مورد فاز شتاب نیز میباشد که این مورد تنها در شرایطی که گوه خاک صلب بوده و نیز سرعت امواج برشی بینهایت باشد قابل ایجاد میباشد.
هندسه و پارامترهای اصلی روش مونونوبه – اکابه
شکل 2) نیروهای موثر بر گوه گسیختگی در روش مونونوبه-اکابه
روش یاد شده با ارضای معادلات استاتیک نیرویی برای یک گوه گسیختگی صلب و اکسترمم یابی فشار جانبی خاک، یک حل بسته برای تعیین ضرایب رانش خاک ارائه میکند. فشار خاک در حالت فعال و مقاوم و ضرایب فشار خاک لرزهای با معادلات زیر قابل بیان است:
Ppe و Pae : به ترتیب نیروهای برآیند فشار جانبی حالت فعال و مقاوم
γ: وزن مخصوص خاکریز
H: ارتفاع دیوار
Kh و Kv: ضریب شتاب به ترتیب در راستای افقی و قائم
Kae,pe: ضریب زلزله به ترتیب در حالت فعال و مقاوم
φ: زاویه اصطکاک داخلی خاک
δ: زاویه اصطکاک بین دیوار و خاک
β: زاویه تمایل یال قائم دیوار
i: زاویه سطح خاکریز با راستای افق
در روش مونونوبه- اکابه توضیحی برای محاسبه محل اثر نیروهای برآیند فشار جانبی ارائه نشده است. تحقیقات بیشتر درمورد روش مونونوبه – اکابه توسط سید و ویتمن ( 1970 ) انجام شد. آنها پس از مقایسه نتایج آزمایشگاهی بر ضرایب فعال این روش صحه گذاشتند و روشی را نیز برای تعیین محل اثر برآیند نیروی جانبی ارائه کردند.
۲ نظر
عالی👌👌
امیدوارم براتون مفید بوده باشه